idamarie

Alla inlägg den 2 april 2010

Av Ida - 2 april 2010 20:15

Varför ska vi förstöra vår fina natur & vår planet?

Isarna har minskat med 40% på över 40 år. Fortsätter det höjs vattennivån och havsnivån med flera meter och många av världens länder försvinner under vattenytan. Maldiverna och Danmark är två av de länderna.

Sibirien är en av världens kallaste platser, om inte den kallaste. Marken där är så frysen att det är permafrost. Under marken finns det en klimatbomb, metangas, som väntar på att få komma ut. Om permafrosten smälter kommer metangasen ut vilket leder till ännu större klimatförändringar som är ännu mer skadliga för miljön än det vi har nu. Metangas är mycket starkare än koldioxid.

 

Kol, olja och naturgas är icke förnyelsebara energikällor. Tar de slut, är det slut, för tillfället. Det tar flera miljoner år för att vi ska kunna ta upp olja ur Jordens inre igen. Vi konsumerar alldeles för mycket av våra naturresurser. Många miljoner människor i flera av världens fattigaste länder har inte rent drickvatten varje dag. Vi i-länder förbrukar hur mycket vatten som helst genom att spola i toaletten och genom att duscha.

 

 

För hundratusentals miljoner år sedan, jag har inte alls en aning egentligen, så bildades Jorden. För 200 000 år sedan, om jag minns rätt.., kom människan till. Den första populationen som levde på Jorden hade det inte lätt. Deras dagar gick ut på att hitta föda för att överleva.


Nu i våran tid förstör vi så fruktansvärt mycket! Vi utnyttjar våra naturtillgångar, bygger skyskrapor, åker bil mer än vi egentligen behöver och mycket mycket mer! På tv4 fakta var det en dokumentär film nu ikväll som hette Home. Det är en film som absolut är värd att se. Du blir medveten om vad vi människor gör med vår planet. Det är tragiskt. Jag blir gråtfärdig. Jag får panik över att vi inte har alls mycket tid på oss att ändra klimatförändringarna som finns runt omkring oss. Alla måste dra sitt strå till stacken för att vi ska förbättra våran miljö!

 

Tänk på allt Du kan göra för att förbättra miljön och vår planet;

  • Sortera sopor och återvinn
  • Spara på vattnet! Stäng av duschen medans du shampoonerar håret.
  • Åk buss istället för att ta bilen!
  • Shoppa smart. Köp ekologiskt.

Och självklart mycket mer kan du göra!!

 

Jag tänker se till att världen blir ett bättre och säkrare plats att leva på, är du med mig?

 

Glad Påsk.

/ ida

Ovido - Quiz & Flashcards